wird überprüft von der Initiative-S

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie heeft onderzoek verricht onder 8500 kleine ondernemingen, zoals winkels, horecabedrijven, kantoren en groepspraktijken. De meeste MKB bedrijven zijn zich helemaal niet bewust van de risico’s van een slechte beveiliging. Ze denken dat hun netwerk, website en data niet interessant zijn voor criminelen. Onterecht zo blijkt.

Slecht beveiliging vormt groot bedrijfsrisico

Ondernemers staan er helemaal niet bij stil wat cybercriminelen kunnen veroorzaken. En zij daarmee kunnen bereiken. Toch is cybercriminaliteit aan de orde van de dag. Het gaat dan om ondernemers die onbewust betalingen verrichten met internet bankieren en waarvan het bedrag en de bestemming ongewild veranderd is. Ook wordt klantinformatie verkregen en verkocht aan kwaadwillende partijen. De gevallen zijn schrijnend en leiden niet zelden tot faillissement. Pas wanneer het te laat is, wordt er gekeken naar de mogelijkheden het netwerk beter te beveiligen.

Beschadiging data leidt tot veel problemen

Andere problemen worden veroorzaakt door virussen en malware die er voor zorgen dat data niet meer beschikbaar is voor de bedrijfsvoering. Ook dan kan het gaan om klantinformatie, facturen, administratie, eigenlijk alle soorten informatie waar dagelijks mee wordt gewerkt. Het herstel en recovery is vaak niet mogelijk, wat tot veel problemen leidt in de bedrijfsvoering.

 

One Response to "Cybercrime niet op netvlies MKB"

  1. Ondanks dat Nederland het relatief goed doet, vind ik het vsarresend dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan het versleutelen van bestanden. Misschien dat de DDoS aanvallen en andere hacks van de afgelopen weken, het besef van goede beveiliging hebben doen groeien.

Leave a Reply